Γιατί είμαστε τόσο αδέξιες πριν την περίοδο;

ΥΓΕΙΑ

Αν δεν έχει συμβεί σε εσένα, έχεις ακούσει σίγουρα μία φίλη ή συνάδελφο να παραπονιέται επειδή γίνεται πιο ξεχασιάρα και αδέξια πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν ξεχνάς πράγματα ούτως ή άλλως, όπως εγώ, υπάρχει η πιθανότητα να αφήσεις την τσάντα σου στην τουαλέτα του μπαρ ή να πέσεις από τις σκάλες επειδή σκεφτόσουν κάτι άλλο και τα αντανακλαστικά σου είναι ελαφρώς μειωμένα.

Άλλες πεινούν περισσότερο, άλλες νιώθουν το στήθος τους να είναι πιο σκληρό και πρησμένο και άλλες χάνουν την ισορροπία τους. Κυριολεκτικά. Και τελικά έρχεται η επιστήμη να σου αποδείξει ότι δεν είναι στο μυαλό σου. Ο κύκλος σου μπορεί να επηρεάσει τα πάντα και να φτάσει μέχρι τον εγκέφαλο.

«Οι φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου προκαλούν αλλαγές στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα. Επομένως είναι πολύ νορμάλ που αλλάζει τόσο η διάθεση όσο και η συμπεριφορά των γυναικών στην πράξη» μας λέει η διατροφολόγος Lola Ross, που μελετά την επίδραση των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων (που ισορροπούν από την υψηλή προγεστερόνη) πριν από τις μέρες της ωορρηξίας σχετίζονται με αυξημένη νοητική διαύγεια, γνωστική λειτουργία και συντονισμό, άρα, πιθανώς, η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πριν τη ροή οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπάρχει λοιπόν επιστημονική εξήγηση για τις τεράστιες αλλαγές που βιώνουμε σε όλα τα επίπεδα πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου και δεν είναι στο μυαλό σου. Απλώς προσάρμοσε τις υποχρεώσεις σου ανάλογα για να μη χρειάζεται να κάνεις σημαντικά και βαριά πράγματα τις δύσκολες ημέρες. Όχι τίποτα άλλο, θα ξεχάσεις το ΑΦΜ μέχρι να φτάσεις στην εφορία.

Διαβάστε περισσότερα