Πόνος στο Στήθος – Τα 3 Προειδοποιητικά Σημάδια

ΥΓΕΙΑ

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο για μια γυναίκα να παρουσιάσει κάποιον πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου.

Ακόμη και αν αυτά τα σημάδια είναι ήπια, εντούτοις δεν θα πρέπει να παραβλέπονται, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν μια υποκείμενη παθολογία, όπως ο καρκίνος του μαστού.

Πόνος στο Στήθος - Τα 3 Προειδοποιητικά Σημάδια.

Η παρουσία ενός μικρού «σβώλου»

Σε ορισμένες γυναίκες, τα στήθη ενδέχεται να υποστούν σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου πλησιάζουν την ωορρηξία ή την εμμηνόρροια.

Επιπλέον, μπορεί να σχηματιστούν και μικροί εσωτερικοί «σβώλοι» στο στήθος, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίζονται εκ του φυσικού.

Οι «σβώλοι» αυτοί, είναι αισθητοί με την αφή και την ψηλάφηση του στήθους.

Εάν όμως διαπιστώσετε ότι ένας μικρός «σβώλος» παραμένει, χωρίς να εξαφανίζεται εκ του φυσικού με το πέρασμα του χρόνου, τότε συνιστάται η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό, καθώς ενδέχεται να κρύβεται κάποιος όγκος.

Στην περίπτωση αυτή, η αφαίρεση γίνεται χειρουργικά, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το συνολικό μέγεθος υπερβαίνει τα 2cm.

Πόνος στο στήθος… που εξαπλώνεται

Ένας τέτοιος πόνος, μπορεί να κρύβει μια ινοκυστική νόσο.

Πρόκειται για μια νόσος η οποία πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας 25 – 50 ετών, και συσχετίζεται με τον σχηματισμό κύστεων.

Η παθολογία αυτή χαρακτηρίζεται από αισθητούς πόνους στο στήθος ή στα στήθη, και επηρεάζονται από τις ορμονικές διακυμάνσεις που υφίστανται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, μερικές φορές είναι απαραίτητη η εφαρμογή μιας θεραπείας με προγεστερόνη (μια ορμόνη ιδιαίτερα σημαντική, η οποία έχει ως σκοπό της την εγκυμοσύνη, την κύηση).

Παρουσία υγρού από τις θηλές του στήθους

Πέρα από την περίοδο του θηλασμού, η οποιαδήποτε ροή εξερχόμενου υγρού από τη θηλή ή τις θηλές, χαρακτηρίζεται ως μη φυσιολογική.

Επομένως, κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, το συντομότερο δυνατόν, για να προσδιοριστεί η προέλευση αυτής της έκκρισης.

Οι αιτίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια τέτοιου είδους έκκριση, περιλαμβάνουν:

Μόλυνση του μαστού, ενδοκρινική διαταραχή, ινοαδενώματα, εκτασία των γαλακτοφόρων πόρων, καρκίνο του μαστού…

Και να θυμάστε! Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε κάτι το ανησυχητικό, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας.

Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος έχει πολλαπλά οφέλη για την έγκαιρη διάγνωση μιας υποκείμενης ασθένειας, η οποία μπορεί να μην αφορά μόνο το γεννητικό σας σύστημα.

www.y-o.gr

Διαβάστε περισσότερα