Καταστασιακή κατάθλιψη: Τι είναι και πως μπορείς να την αναγνωρίσεις

ΥΓΕΙΑ

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, αλλά η κατάθλιψη κατάστασης είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αυτής της κατάστασης ψυχικής υγείας. Αναφέρεται σε συναισθήματα θλίψης μετά από ένα τραυματικό συμβάν στη ζωή ενός ατόμου, όπως απώλεια θέσης εργασίας, θάνατο αγαπημένου προσώπου ή διάγνωση σοβαρής ασθένειας. Δες πώς οι ειδικοί εξηγούν την κατάθλιψη κατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των κύριων συμπτωμάτων, του τρόπου αντιμετώπισής της και του πόσο διαρκεί.

Η κατάθλιψη κατάστασης δεν είναι από μόνη της επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας. Κατατάσσεται ως διαταραχή προσαρμογής. Καθιστά δύσκολο για ένα άτομο να προσαρμοστεί μετά από τραύμα ή μια δραματική αλλαγή στην καθημερινή ζωή. Ο Greg Simon, MD, MPH, ψυχίατρος στο Kaiser Permanente με έδρα την Ουάσινγκτον, λέει στο Health ότι η κατάθλιψη κατάστασης ακολουθεί ένα συμβάν που αφήνει ένα άτομο να αισθάνεται χρόνια άγχος, αναστάτωση ή πένθος και σε σύγκριση με άλλους τύπους κατάθλιψης τείνει να είναι πιο παροδική.

Τι προκαλεί την συγκεκριμένη διαταραχή;

Όπως υπονοεί ο όρος, η κατάθλιψη κατάστασης είναι άμεσο αποτέλεσμα μιας αγχωτικής ή τραυματικής κατάστασης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, απώλεια εργασίας, διαζυγίου ή ρομαντικού χωρισμού, σημαντική διάγνωση ασθένειας ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που είναι γνωστό ότι προκαλεί έντονο άγχος. Αν και δεν παρουσιάζουν όλοι όσοι βιώνουν ένα τραυματικό συμβάν κατάθλιψης κατάστασης, όσοι είναι πιο επιρρεπείς στην κλασική κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη κατάστασης. «Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη λόγω της γενετικής τους ή της εμπειρίας ζωής τους μετά από άγχος ή τραυματικά γεγονότα», λέει ο dr. Simon. «Είναι ένας συνδυασμός ευπάθειας και εμπειρίας».

 

Συμπτώματα κατάθλιψης κατάστασης

Τα συμπτώματα κατάθλιψης κατάστασης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης, τα οποία περιλαμβάνουν συναισθήματα απελπισίας, κενού και θλίψης, καθώς και έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ένα άτομο συνήθιζε να απολαμβάνει. Ωστόσο, η κατάθλιψη κατάστασης μπορεί επίσης να χαρακτηρίζεται από ευερέθιστη διάθεση και ψυχρότητα.

Η κατάθλιψη κατάστασης μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως μήνες, ανάλογα με το πόσο επηρεάζεται ένα άτομο από το τραυματικό συμβάν. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κατάθλιψη κατάστασης έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, η οποία είναι ένα άλλο όνομα για την κλασική κατάθλιψη που αναπτύσσουν οι άνθρωποι που δεν χρειάζεται να σχετίζονται με κάποιο συγκεκριμένο τραύμα. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), η κατάθλιψη κατάστασης γίνεται χρόνια μετά από έξι μήνες συμπτωμάτων.

Όπως πολλοί άλλοι τύποι κατάθλιψης, η κατάθλιψη κατάστασης μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβουλευτική ψυχικής υγείας ή ψυχοθεραπεία στα αρχικά της στάδια, αν και άλλοι μπορεί να αναζητούν φάρμακα όπως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης ή αναστολείς επαναπρόσληψης ντοπαμίνης. Ένας συνδυασμός και των δύο φαρμάκων έχει αποδειχθεί χρήσιμος, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης κατάθλιψης.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε περισσότερα