10 Λόγοι για να Εντάξετε την Αερόβια Άσκηση στην Καθημερινότητά σας

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η αερόβια άσκηση είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές γυμναστικής.

Ενεργοποιεί ολόκληρο το σώμα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην απώλεια σωματικού λίπους.

Ωστόσο, εκτός από την καλή φυσική κατάσταση, η αερόβια άσκηση έχει πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία.

Δείτε ποια είνα αυτά:

Η αερόβια άσκηση είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές γυμναστικής.

Προστατεύει το ανοσοποιητικό

Έρευνα μελέτησε 125 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55-79 ετών που έκαναν γυμναστική και συνέκρινε τα δεδομένα τους με 75 ατόμων ίδιας ηλικίας που δε γυμνάζονταν.

Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας είχαν περισσότερη δύναμη και μυική μάζα, λιγότερο λίπος και χοληστερίνη και καλύτερο ανοσοποιητικό σε σχέση με τους συμμετέχοντες της δεύτερης.

Αυτό συνέβαινε επειδή ο θύμος αδένας – ένα εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού που αρχίζει να συρρικνώνεται μετά την ηλικία των 20 – στα άτομα της πρώτης κατηγορίας θύμισε εκείνον νεότερων σε ηλικία ατόμων.

Αν λοιπόν αθλείστε τακτικά, μπορείτε να ζήσετε όχι μόνο περισσότερο, αλλά και καλύτερα.

Τονώνει τους μυς

Πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι κατά μέσο όρο οι άνδρες που έκαναν 45 λεπτά έντονης άσκησης 4 φορές την εβδομάδα είχαν 5-6% αύξηση των μυών.

Προστατεύει την καρδιά και τους πνεύμονες

Η Ιατρική Σχολή του Harvard υποστηρίζει ότι δυναμικές ασκήσεις, όπως το κολύμπι, βοηθούν τον οργανισμό να οξυγονώνεται, κάτι που αυξάνει τον ρυθμό της καρδιάς και την αναπνοή.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν την άσκηση στο καθημερινό τους πρόγραμμα είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Βοηθά να αντιμετωπίσετε καρδιαγγειακά προβλήματα που προκύπτουν λόγω ηλικίας

Όσο μεγαλώνουμε αθλούμαστε λιγότερο, με αποτέλεσμα οι μύες της καρδιάς που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα, να αποδυναμώνονται.

Έρευνα που μελέτησε 53 άτομα, παρατήρησε ότι τα άτομα που έκαναν τακτικά αερόβια άσκηση βελτίωσαν σε σημαντικό βαθμό την υγεία της καρδιάς τους.

Η αερόβια γυμναστική έχει τη μοναδική ικανότητα να φτιάχνει τη διάθεση, να χαλαρώνει και να μειώνει την κατάθλιψη και το στρες.

Έχει σημαντικά οφέλη στο μυαλό

Η αερόβια γυμναστική έχει τη μοναδική ικανότητα να φτιάχνει τη διάθεση, να χαλαρώνει και να μειώνει την κατάθλιψη και το στρες.

Αυτό συμβαίνει διότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει τη ροή του αίματος στον οργανισμό, χαρίζοντας στον εγκέφαλό ενέργεια και οξυγόνο.

Έτσι, η διάθεση βελτιώνεται.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Πρόσφατη μελέτη, βασισμένη σε 13 έρευνες, έδειξε ότι η αερόβια άσκηση μειώνει την κακή χοληστερίνη που συνδέεται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Μία μόλις φορά αερόβιας άσκησης την εβδομάδα αυξάνει τη δράση της ινσουλίνης και της γλυκόζης για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ μετά από μία εβδομάδα εντατικής αερόβιας άσκησης παρατηρείται βελτίωση των επιπέδων σακχάρου.

Βελτιώνει την όψη και την αίσθηση της επιδερμίδα

Ερευνητές παρατήρησαν ότι ενήλικες άνω των 40 ετών που έκαναν αερόβια άσκηση είχαν μία πιο υγιή όψη και καλύτερη επιδερμίδα, σε σχέση με συνομήλικά τους άτομα που δε γυμνάζονταν.

Μειώνει την κατάθλιψη

Σε πιλοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα κατάθλιψης κατάφεραν να την μειώσουν, βελτιώνοντας παράλληλα και τη διάθεσή τους.

Προστατεύει τις γνωστικές λειτουργίες

Όσο μεγαλώνουμε, ο εγκέφαλός αρχίζει να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά, με συνέπεια οι γνωστικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η μνήμη, να μειώνονται.

Έρευνα σε άτομα ηλικίας 60-88 ετών – τα οποία έκαναν καθημερινά 30 λεπτά περπάτημα για 3 μήνες- παρατήρησε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την απώλεια μνήμης.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι η αερόβια άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου, του μέρους του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη γνώση και τη μνήμη.

www.y-o.gr

Διαβάστε περισσότερα